Ausztriában olcsóbb az üzemanyag az EU átlagánál

Az osztrák gépkocsivezetőknek viszonylag jól megy. Ugyanis a töltőállomásokon kevesebbet kell fizetniük az üzemanyag vételéért, mint a legtöbb más EU országban.

Tavaly éves átlagosan Ausztriában 1,35 euróba került egy liter dízel, EU-szerte ez az összeg 1,44 euró volt. A magasabb oktánszámú literenként 1,39 eurót kellett fizetni, az EU-ban átlag 1,44 eurót az Osztrák Közlekedési Klub számításai szerint.

Éves összehasonlításban 2013 is "kedvező év" volt. Dízelnél a gépkocsivezetők idén literenként hat centet takarítottak meg a múlt évhez hasonlítva. A benzinnél a megtakarítás összege szintén hat cent volt
Így az osztrák gépkocsivezetők idén átlag 55 eurónyi tankolási költséget takarítottak meg - hangoztatta Markus Gansterer, a klub szakértője. A szakértő ugyanakkor bírálta, hogy Ausztriában a dízel adókedvezményben részesül. Literenként a dízelnél 8,5 centtel kevesebb ásványolajadót kell fizetni, ami 900 liternyi éves fogyasztás esetén a kétmillió osztrák benzint fogyasztó gépkocsivezető egyenként 76 euróval több ásványolajadót fizet, mint a dízel esetében.

Die Presse

Érdekli?

Minden mezőt pontosan töltsön ki
Kapcsolat
CAPTCHA
[Ezzel szűrjük ki a reklámokat bemásoló robotokat és a totálisan analfabéta látogatókat.]
Image CAPTCHA
Írja ide be a karaktereket a képről (kisbetű/nagybetű eltérés SZÁMÍT!)