Ausztriában szobalányként! - Kemény munka, európai fizetés.

Az ausztriai munkavállalásban gondolkodó magyarok körében az egyik legnépszerűbb pozíció a szobalány.
 Hogy miért is, arra egyszerű a magyarázat: szomszédunknál nagyon erős iparág az idegenforgalom, a külföldiek mellett az osztrákok szívesen töltik szabadságukat a minőségi szolgáltatásokat nyújtó szállodákban. Az ausztriai vendéglátás munkaerőhiánnyal küzd, főleg a nyugati régió síterepeire keresik a megfelelő személyzetet – nem csak télen, hanem nyáron is, hiszen a szállodák és vendéglők egy része nyáron is nyitva tart, sőt, vannak olyan helyek, amelyek egész évben üzemelnek. 

MUNKAERŐ KERESTETIK
 
Salzburg, Tirol, Vorarlberg mellett a nagyvárosokban is lehet bőven üres álláshelyeket találni. A lehetőségre nem csak a magyarok figyeltek fel, az egész Közép-európai térség sokan vállalják be a téli-nyári szezonmunkát a hegyekben, vagy más helyeken. Az osztrák munkaügyi hivatal 2012-es adatai alapján tízezres nagyságrendben "vesz fel" az osztrák turisztikai piac munkavállalókat.
Mit jelent Ausztriában szobalányként dolgozni? December elejétől, közepétől áprilisig, májusig tartó kemény munkát idegen (nyelvű) környezetben, túlórákat, szerencsétől és adott hoteltől függően elviselhető/elviselhetetlen főnököt, munkatársakat. Valamint azt, hogy az adott időszakban nem lehet hazautazni, ugyanis a döntően hegyvidéki szállodák több száz kilométerre vannak a határtól. 
A mérleg másik serpenyőjében a garantált bruttó 1200-1450 eurós fizetést, az ingyenes ellátást és szállást találjuk – meg néhány szabadnapot síparadicsomokban. Hogy a családtól, barátoktól való távollétet, a húzós hétköznapokat mennyire kompenzálják a megtakarítható, a magyar fizetéseket bőven havi összegek, nos, az mindenkinek magának kell mérlegelnie. Azonban nem véletlen, hogy a fiatalabb korosztály vállalja be a hónapokig tartó „alpesi küldetést”, az idősebbek inkább az anyagi nehézségek miatt tekintik menekülő útvonalnak a lehetőséget.
BESZÉLNI VAGY NEM BESZÉLNI NÉMET?

A kapu tehát nyitva van, kérdés, hogy mennyien jutnak át rajta. Az ausztriai munkavállalás legendái szerint ez az a munka, ami nyelvismeret nélkül is elvállalható, azonban ez nem igaz. Mindenkinek van olyan ismerőse, akinek sikerült, de legalább alapfokú nyelvtudás nélkül gyakorlatilag esélytelen a jelentkező, ahogy Marcus Kleemann is megfogalmazta. Amellett, hogy a munkaadók ragaszkodnak a telefonos interjúhoz, a kollégákkal, a vendégekkel is kommunikálni kell,és akkor ott vannak még a napi ügyek, amelyeket valahogyan el kell intézni. Ráadásul a tapasztalatok alapján egyre több helyen kérnek a szobalány álláshoz másik nyelvet is.
A nyelvtudás mellett másik fontos tényező a türelem és a jó időzítés. A téli szezonra már szeptember végétől, október végétől keresik a jelentkezőket – általában az erre szakosodott internetes állásportálokon és osztrák munkaügyi hivatal honlapján. Ekkor sokkal jobb feltételekkel lehet munkát találni, de érdemes közvetlenül szezonkezdetkor is körülnézni, a visszamondások miatt ilyenkor szintén jó eséllyel lehet pályázni. Ehhez azonban százas, néha ezres nagyságrendben kell küldeni önéletrajzot – ahogy arról már szó volt, magyarok mellett más nációk képviselői is nekivágnak a nagy kalandnak. Érdemes ajánlást (német nyelvűt) kérni az előző munkahelyről, akkor is, ha az nem osztrák volt, Ausztriában ugyanis sokat adnak a korábbi munkaadók véleményére.

ausztriaimunkak.hu

Érdekli?

Minden mezőt pontosan töltsön ki
Kapcsolat
CAPTCHA
[Ezzel szűrjük ki a reklámokat bemásoló robotokat és a totálisan analfabéta látogatókat.]
Image CAPTCHA
Írja ide be a karaktereket a képről (kisbetű/nagybetű eltérés SZÁMÍT!)