Túl a 60.000 munkavállalón!

Először ugrott hatvanezer fölé a magyar munkavállalók száma Ausztriában!!

A júliusi adatok szerint közel háromezer magyar állampolgárral több dolgozott hivatalosan Ausztriában, így már 62 335-en vannak. Semelyik másik ország polgárai körében nem volt ekkora a növekedés. A frissen csatlakozott horvátok 19 473-an vannak.

Júliusban 62 335 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában hivatalosan, 2760-al több, mint júniusban. Ez bőven új abszolút rekord, még soha nem volt hatvanezer felett a létszám. Az összes foglalkoztatott száma egyébként 74 ezerrel nőtt és 3,583 milliót tett ki az országban, ez is magasabb, mint az idén bármikor. Aminek persze szezonális okai is lehetnek, azaz a turizmus és a mezőgazdaság nyári munkaerőigénye.

Messze tőlünk jöttek a legtöbben

Az összes foglalkoztatottból 581 ezren külföldiek, ez a munkavállalók 16,2 százaléka, ez viszont nem változott az előző hónaphoz képest. Hosszabb távon viszont inkább teret nyernek a külföldiek, decemberben például még csak 15,3 százalék volt az arányuk. A külföldiek száma közel 11 400-al nőtt, ebből is látszik, hogy messze a magyarok vezettek, a negyedét adták a növekedésnek.

Még ha a volt Jugoszlávia összes tagállamának lakosait összeadjuk, ők akkor is csak 2300-al lettek többen. A lengyelek és a szlovákok mintegy 1100-1100 fővel, a német munkavállalók – ők főleg kelet-németek – 1300-al gyarapodtak, annak ellenére, hogy újabban Németország tárt karokkal várja a bevándorlókat. Ausztriára visszatérve ott a románok egyenesen visszaestek valamelyest, Ázsiából, Afrikából, Amerikából szinte nincs is migráció, török dolgozóból alig 600-al lett több.
A horvátoktól egyelőre nem félnek

Az EU-hoz frissen csatlakozott horvátok 19 473 fővel képviseltetik magukat az alpesi ország munkaerőpiacán. Ez 514 fős növekedés, nagyobb arányú megugrástól azonban nem tartanak Nyugat-Európában, mivel nekik még nem nyílt meg teljesen a munkaerőpiac és továbbra is szükségük van munkavállalási engedélyre.

Ausztriában és Németországban még legalább két évig, ami azonban meghosszabbítható két alkalommal, maximum hét éves időtartamra (az úgynevezett 2+3+2-es modell szerint). Hasonlóan Magyarország és a többi, 2004-ben az EU-hoz csatlakozott ország esetéhez, amelyekkel szemben 2011 májustól szűntek meg a korlátozások Ausztriában és Németországban.
Mi gyorsan nyitottunk

Magyarország azonnal megnyitotta a határait a horvátok előtt, pedig az adriai országban minden ötödik ember munkanélküli. Nagyobb rohamra azonban senki nem számít itt sem, nyilván már csak nyelvi okok miatt sem.

Az osztrák társadalombiztosítottak szervezete (Hauptverband der Österreichischen Versicherungsträger) havi statisztikájából kiderül az is, hogy a magyarok nem kizárólag a határ mentén dolgoznak. A távolabbi Karintiában 1500 fővel nőtt a létszám két hónap alatt, és sok ezren dolgoznak Tirolban, Voralbergben vagy Salzburg tartományban is.

privatbankar.hu

Érdekli?

Minden mezőt pontosan töltsön ki
Kapcsolat
CAPTCHA
[Ezzel szűrjük ki a reklámokat bemásoló robotokat és a totálisan analfabéta látogatókat.]
Image CAPTCHA
Írja ide be a karaktereket a képről (kisbetű/nagybetű eltérés SZÁMÍT!)