Gazdasàgi kapcsolatok az "elejètől"

Az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatok az 1989/90-es rendszerváltás után dinamikus fejlődésnek indultak és nagyrészt egy igen intenzív befektetői tevékenységen és élénk külkereskedelmen alapulnak.
Ausztria továbbra is a harmadik legnagyobb befektető Magyarországon, noha a befektetési tevékenység dinamikája az utóbbi években lassult. Ausztria piacvezető a tégla- és a cukorgyártásban, az autókereskedelemben, a papírágazatban, az építőiparban és az ingatlanfejlesztésben. Erős továbbá az osztrák jelenlét a kiskereskedelemben is. Más közép-európai országokkal összehasonlítva a pénzügyi szektorban kevésbé domináns az osztrák jelenlét. Az összes magyarországi osztrák befektetés értéke 2010-ben kb. 7,8 Mrd Eurót tett ki. (Ez az összes külföldi működőtőke-befektetés 13 %-a, így Ausztria Németország és Hollandia után a harmadik legnagyobb befektető Magyarországon.)
Az osztrák vállalkozások befektetési tevékenysége nagyon korán megindult, és számos vállalkozással kapcsolatos szolgáltatást vonzott: ügyvédek, adótanácsadók, személyügyi tanácsadók, mérnök- és tervezőirodák, reklámügynökségek stb. telepedtek meg és működnek igen sikeresen Magyarországon. Ennek fordítottjaként azt látjuk, hogy olyan ágazatokban, ahol döntőek a személyi költségek, a magyar szolgáltatók jelenléte erősödik Ausztriában, különösen a számítástechnika és a közlekedés területén.
A külkereskedelem is mindkét irányban dinamikusan fejlődött a pénzügyi és gazdasági válság okozta, 2008 októberében bekövetkezett recesszióig. A fejlődés 2010-ben újra pozitív irányt vett és a külkereskedelem volumene 2011-ben kb. 7,4 milliárd Eurót tett ki.
Magyarország Ausztria hetedik legfontosabb exportpiaca, miközben a magyar statisztikák szerint Ausztria 2011-ben először Németország és Románia után a harmadik helyre lépett Magyarország legfontosabb felvevőpiacainak rangsorában. Az osztrák-magyar külkereskedelmet közelebbről vizsgálva azt látjuk, hogy a két ország között gazdát cserélő áruk struktúrája meglehetősen hasonlít, azaz Ausztria és Magyarország ugyanazon termékeket szállítják egymáshoz. Ez a tükörképszerű fejlődés egyrészt azzal magyarázható, hogy sok áruszállítás összefonódott vállalkozások illetve multinacionális konszernek között zajlik le, másrészt annak a jele, hogy két magasan fejlett nemzetgazdaság kereskedelmi kapcsolatairól van szó.
A Budapesti Osztrák Nagykövetség a közvetlen szomszédságban zajló együttműködés összektötő pontjaként gazdasági területen is segítséget nyújt.

Érdekli?

Minden mezőt pontosan töltsön ki
Kapcsolat
CAPTCHA
[Ezzel szűrjük ki a reklámokat bemásoló robotokat és a totálisan analfabéta látogatókat.]
Image CAPTCHA
Írja ide be a karaktereket a képről (kisbetű/nagybetű eltérés SZÁMÍT!)